HockeyNews
PLUS

HV71-coachen om tuffa starten och petningen av toppbacken: "Landa"

(15820) Nicklas Rahm/Emil Johansson
Bildbyrån

Publicerad: 15 oktober 2020

FacebookXWhatsApp

Nicklas Rahm har fått en tuff start som huvudtränare i HV71.

Skador och en avstängning på förstecentern Lias Andersson har gjort att HV söker efter en ledande kedja.

Och så har Emil Johansson, en av toppbackarna, blivit petad.

– Han behöver landa lite och komma tillbaka till sitt bästa jag, säger Rahm till HockeyNews.se inför nyckelmatchen mot Malmö.

SHL presenteras av:

BAUHAUS bygger svensk ishockey 


Med bara en seger och totalt fyra poäng på sju matcher är topptippade HV71 nästjumbo i SHL när Malmö Redhaws, ett förväntat bottenlag, kommer på besök.


Nya huvudtränaren Nicklas Rahm blir hårt prövad under sin första höst som ansvarig coach i moderklubben HV.


– När man tycker att man ger sitt bästa och det inte riktigt fångas upp på det sätt som man hade tänkt sig eller hoppats på är det klart att man blir besviken. Men det är bara att jobba vidare och försöka vrida och vända på saker och ting. Det är en del av jobbet. Med- och motgångar, säger Rahm till HockeyNews.se.


Han tillägger snabbt:


– Men det är lite lättare i medgång att vara ledare, hehe.


HV71 började med att bli utspelat av Frölunda i Scandinavium i SHL-premären (0–3) och sedan har förlusterna avlöst varandra.


Nicklas Rahm märker att hans lag nu blir synat på ett hårdare sätt.


– Alla småmisstag du gör blir man lite mer straffad för än innan. Det färgar oss hårdare med småmisstag än vad det gör i vanliga fall. Då har man råd med ett misstag. Nu känns det som att vi har blivit straffade för de misstag vi gör och så hamnar vi i ett backcheckningsläge, så att säga, där vi måste ta igen situationer under matchen, säger Rahm.


I samtliga sju SHL-matcher har HV71 hamnat i underläge med minst ett mål.


– Då blir det en jagandesituation, men vi har hanterat det väldigt bra och jagat ikapp många gånger och varit väldigt nära några gånger också. Rögle hemma (2–3) och Luleå borta (4–5) där vi har stolpskott när det är två sekunder kvar, insidan av stolpen till och med. Vi har varit där många gånger, säger Nicklas Rahm.


– Sannolikheten är att vi kommer att lyckas snart om vi bara jobbar vidare. Men vi vill kunna driva matcherna även från ledning. Det känns viktigt att vi får lite att jobba på på det sättet.


HV71 och Linus Fröberg fick nöja sig med en poäng hemma mot Färjestad i lördags. Och HV är nästjumbo. Foto: Bildbyrån.


HV71 hade en ledande kedja på försäsongen där Lias Andersson som förstecenter, stjärnvärvningen Anton Wedin och Philadelphia-lånet Linus Sandin massproducerade poäng.


De började SHL-säsongen tillsammans, men fick inte igång samma flyt med mål och poäng, och borta mot Luleå drog en frustrerad Lias Andersson på sig en avstängning i fem matcher efter en huvudtackling. Av avstängningen återstår två matcher.


LÄS MERAndersson till Kings – kan påverka framtiden i SHL: "Inget jag vet ännu"


Under tiden har Nicklas Rahm testat Anton Wedin ihop med Linus Fröberg och Alexander Bergström utan någon omedelbar succé. Wedin har även spelat med lagkaptenen Simon Önerud och Jesper Kokkonen och då med Önerud i en centerroll.


– Vi hade väldigt bra balans i laget i alla vänskaps- och träningsmatcher. Och så blev det ryckigt. Axel (Holmström) blev skadad före seriepremiären. (Johannes) Kinnvall blev skadad då också. Och så fick vi Lias avstängd efter några matcher. Med två av våra toppcentrar borta blir det en obalans i det. Någon ytterforward har fått rycka in och spela center och det funkar i nån match så där. Men det kanske inte är det man vill. När det är motgång vill man ha bästa möjliga material, men det är sånt vi får lära oss att hantera och jag tycker att killarna har gjort det bra på de positionerna de har fått. Det är inget att skylla på. När vi blir fulltaliga blir vi betydligt starkare, så är det ju, säger Nicklas Rahm.


Mot Malmö gör centern Axel Holmström comeback efter att ha missat de sju matcherna i början på SHL-säsongen.


– Dels kommer han in och är väldigt väldigt sugen på att spela hockey. Han har gjort en riktigt bra sommar och en bra försäsong där han har gjort en hel del poäng och lett sin femma på ett väldigt bra sätt. Dels har han lite mindre bagage med sig än vad andra har, menar Rahm.


Axel Holmström gör comeback mot Malmö efter knäskada. Foto: Bildbyrån.


– Han har inte varit med och spelat vissa matcher så han kan komma in med huvudet högt på det sättet. Det är många positiva faktorer att Axel kommer med igen. Det är jättekul och viktigt för oss. Han ska in och ta sin roll och efter att ha varit skadad är det viktigt att ha tålamod och ha de förväntningarna på sig själv och vi på honom.


LÄS MERNy ljusning för HV71 – Holmström redo för comeback: "Det är planen"


När HV71 mötte Färjestad fick landslagsmeriterade backen Emil Johansson följa matchen från läktarplats i Husqvarna Garden. Petad efter en svag säsongsinledning.


– Emil var naturligtvis irriterad och frustrerad som alla blir när man blir åsidosatt. Han behöver landa lite och komma tillbaka till sitt bästa jag. Då vet vi att han är en väldigt väldigt bra hockeyspelare. Han kommer att vara laddad när han får chansen igen, säger Nicklas Rahm.


Så det är inte givet att han är med mot Malmö?


– Inget är givet, nej...


HV71 har fått tillbaka poängkungen och blivande Calgary-backen Johannes Kinnvall efter skada. Kinnvall gjorde mål i sin comeback mot Skellefteå och hade en assist även mot Färjestad.


Men även om HV71 som lag är i poängnöd vill Nicklas Rahm se att Kinnvall inte stressar för att nå toppformen. Då kan det bli fel och leda till misstag i överambition.


– Jag tycker att han öppnade bra (mot Skellefteå). Han är en konstruktiv back. Sedan hade han någon motgång senast (mot Färjestad) i spelet med puck. Det är viktigt för en sån kille att inte komma in och tro att han ska prestera på topp direkt, utan hitta enkelheten i spelet och växa in i det eftersom det är hans första matcher här, så att han inte tar på sig för stort ansvar i förhållande till att han gjorde 40 poäng (förra säsongen) och var en ledande back i ligan. Han måste börja på en nivå där han lyckas, så att det inte blir för höga förväntningar direkt. Men han är en viktig faktor för oss i det offensiva spelet också. I spelet över hela banan egentligen, säger Rahm.


***


Bra artikel? Värd en kaffe & mazarin – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!